środa, 2 października 2013

Smacznie, zdrowo, kolorowo ... w klasie II b


Wychowawczyni klasy II b – Agnieszka Tużnik postanowiła pokazać i udowodnić swoim uczniom jak pyszne i zdrowe mogą być warzywa z jesiennego ogrodu. Tak oto opisuje ten niesamowity dzień w jej klasie:
            „Każdy z nas wie, jak pyszne i zdrowe są warzywa. Mogą się także przydać w szkole na zajęciach. Wczoraj uczniowie klasy II b przynieśli na lekcje warzywa. Ich pierwszym zadaniem było ułożenie zagadki o przyniesionym ze sobą warzywie. Wszyscy doskonale poradzili sobie z tym zadaniem i w ten sposób napełnili koszyk warzywami. Następnie omówiliśmy walory odżywcze jarzyn a także ich budowę. Warzywa posłużyły nam także podczas edukacji matematycznej. Uczniowie mieli okazję wejść w rolę sprzedawcy lub klienta, kupującego warzywa. Okazało się, że liczenie pieniędzy nie należy do takich prostych zadań. Kosz z warzywami posłużył im również do malowania „martwej natury”. A na sam koniec było najprzyjemniejsze zadanie – z marchewki zrobili samodzielnie pyszny sok, a z większości przyniesionych warzyw smaczną sałatkę. Zarówno przygotowanie, jak i degustacja należały do bardzo przyjemnych „zadań”.  Myślę, że najważniejsze jest, iż prawie wszyscy uczniowie bardzo chętnie pili sok z marchwi i jedli sałatkę, a przede wszystkim zgłosili się po repetę. Oby zawsze tak chętnie jedli TO, CO ZDROWEJ”./Agnieszka Tużnik/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz