Wychowawczyni klasy II b –
Agnieszka Tużnik postanowiła pokazać i udowodnić swoim uczniom jak pyszne i
zdrowe mogą być warzywa z jesiennego ogrodu. Tak oto opisuje ten niesamowity
dzień w jej klasie:
„Każdy
z nas wie, jak pyszne i zdrowe są warzywa. Mogą się także przydać w szkole na
zajęciach. Wczoraj uczniowie klasy II b przynieśli na lekcje warzywa. Ich
pierwszym zadaniem było ułożenie zagadki o przyniesionym ze sobą warzywie.
Wszyscy doskonale poradzili sobie z tym zadaniem i w ten sposób napełnili
koszyk warzywami. Następnie omówiliśmy walory odżywcze jarzyn a także ich budowę.
Warzywa posłużyły nam także podczas edukacji matematycznej. Uczniowie mieli
okazję wejść w rolę sprzedawcy lub klienta, kupującego warzywa. Okazało się, że
liczenie pieniędzy nie należy do takich prostych zadań. Kosz z warzywami
posłużył im również do malowania „martwej natury”. A na sam koniec było
najprzyjemniejsze zadanie – z marchewki zrobili samodzielnie pyszny sok, a z
większości przyniesionych warzyw smaczną sałatkę. Zarówno przygotowanie, jak i
degustacja należały do bardzo przyjemnych „zadań”. Myślę, że najważniejsze jest, iż prawie
wszyscy uczniowie bardzo chętnie pili sok z marchwi i jedli sałatkę, a przede
wszystkim zgłosili się po repetę. Oby zawsze tak chętnie jedli TO, CO ZDROWEJ”./Agnieszka
Tużnik/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz