wtorek, 1 października 2013

Kasza jaglana – co to jest?




W menu szkolnej stołówki odkąd pamiętam na obiad pojawiają się różne kasze. Ale ostatnio pojawiła się wyjątkowa kasza, która od wielu lat jest bliska memu sercu, a mianowicie kasza jaglana.
Kasza jaglana obfituje w wiele witamin m.in. witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, miedź, żelazo. Ponadto zawiera ona rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która zbawiennie działa na paznokcie, zęby, włosy oraz skórę. Kasza ta, jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, czyli odkwasza organizm. O jej rewelacyjnych właściwościach możemy się również przekonać przy infekcjach górnych dróg oddechowych, ponieważ, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu. Wskazana jest przy chorobach śluzowych takich jak katar, kaszel i choroby oskrzeli i płuc. Naprawdę działa! Od wielu lat nie mam kataru ani kaszlu, ale kasza jaglana gości w moim menu co najmniej raz w tygodniu.  Można ją podawać na słodko, słono w postaci sypkiej, kleików itp.  Warto zapamiętać, że kaszę jaglaną należy przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem, w celu polepszenia jej smaku. 
S.Schlett: Czy wiesz co jesz? 100 najważniejszych składników codziennej diety. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz