"Rzeczy słodkich jest bez liku,
Miło mieć je na języku;
Ten, kto bez nich się obywa,
Je owoce i warzywa
I każdemu szczerze powie,
Że to wyszło mu na zdrowie"
Miło mieć je na języku;
Ten, kto bez nich się obywa,
Je owoce i warzywa
I każdemu szczerze powie,
Że to wyszło mu na zdrowie"
Wszyscy
wiemy, że słodycze w nadmiarze szkodzą, dlatego też uczniowie klasy Ib
poszerzyli swoją wiedzę o racjonalnym odżywianiu. Próbowali odpowiedzieć na
pytania: Czego powinno być dużo w naszym jadłospisie? Czego powinniśmy unikać i
spożywać jak najmniej? Dlaczego powinniśmy zdrowo się odżywiać. Wychowawczyni klasy Ib pani Beata Goleń-Świgoń tak opisuje te zajęcia: Wstępem do
realizacji tematu było przyniesienie przez uczniów warzyw. Omówiliśmy walory
odżywcze owych jarzyn, a następnie użyliśmy ich do wykonania "warzywnych
ludzików".
Kolejnym zadaniem, z
którym zmierzyli się uczniowie było wykonanie kolorowych kanapek.
Mali
"kucharze" z wielkim zaangażowaniem przygotowywali kanapki, którymi
później mogli się delektować i dzielić z innymi kolegami i koleżankami.
Satysfakcja dzieci podczas udziału w tych zajęciach utwierdza nas, że warto
podejmować tego typu przedsięwzięcia, ponieważ są źródłem pożytecznych
doświadczeń i radości uczniów. /Beata Goleń-Świgoń/
Dziękujemy
za pomoc w organizacji zajęć wszystkim Rodzicom, a w szczególności Pani
Magdalenie Uliasz i Pani praktykantce Klaudii Gielata.
Jak miło patrzeć na zaangażowanie pierwszoklasistów. Jaka zabawa!
OdpowiedzUsuńI ogromna satysfakcja z samodzielnie wykonanej kanapki...Brawo!