czwartek, 21 listopada 2013

Warzywne ludziki i kolorowe kanapki w Ib

"Rzeczy słodkich jest bez liku,
Miło mieć je na języku;
Ten, kto bez nich się obywa,
Je owoce i warzywa
I każdemu szczerze powie,
Że to wyszło mu na zdrowie" 
Wszyscy wiemy, że słodycze w nadmiarze szkodzą, dlatego też uczniowie klasy Ib poszerzyli swoją wiedzę o racjonalnym odżywianiu. Próbowali odpowiedzieć na pytania: Czego powinno być dużo w naszym jadłospisie? Czego powinniśmy unikać i spożywać jak najmniej? Dlaczego powinniśmy zdrowo się odżywiać. Wychowawczyni klasy Ib pani Beata Goleń-Świgoń tak opisuje te zajęcia: Wstępem do realizacji tematu było przyniesienie przez uczniów warzyw. Omówiliśmy walory odżywcze owych jarzyn, a następnie użyliśmy ich do wykonania "warzywnych ludzików". 

 Kolejnym zadaniem, z którym zmierzyli się uczniowie było wykonanie kolorowych kanapek.


 Mali "kucharze" z wielkim zaangażowaniem przygotowywali kanapki, którymi później mogli się delektować i dzielić z innymi kolegami i koleżankami. Satysfakcja dzieci podczas udziału w tych zajęciach utwierdza nas, że warto podejmować tego typu przedsięwzięcia, ponieważ są źródłem pożytecznych doświadczeń i radości uczniów. /Beata Goleń-Świgoń/
Dziękujemy za pomoc w organizacji zajęć wszystkim Rodzicom, a w szczególności Pani Magdalenie Uliasz i Pani praktykantce Klaudii Gielata.

1 komentarz:

  1. Jak miło patrzeć na zaangażowanie pierwszoklasistów. Jaka zabawa!
    I ogromna satysfakcja z samodzielnie wykonanej kanapki...Brawo!

    OdpowiedzUsuń