Jakie są zasady racjonalnego
żywienia się?
Czego powinniśmy jeść dużo, a
czego unikać?
Ile łyżek cukru znajduje się w
szklance coca-coli?
Jaki jest naturalny kolor
coca-coli?
Dlaczego chipsy są niezdrowe?
Co to jest akryloamid?
Na te i wiele innych pytań dotyczących
zdrowego odżywienia się powinni umieć odpowiedzieć uczniowie klasy II b, którzy
parę dni temu gościli na zajęciach panią dietetyk Jowitę Pach. Wychowawczyni klasy II b pani
Agnieszka Tużnik tak oto opisuje ten wyjątkowy dzień: „Pani dietetyk w przystępny i
ciekawy sposób przedstawiła uczniom zasady prawidłowego odżywiania się, omówiła piramidę żywieniową i odpowiedziała na liczne
pytania uczniów. Zachęciła także uczniów m. in. do jedzenia pysznych i
dietetycznych chipsów jabłkowych, które można kupić w sklepie, ale także zrobić
samemu w domu. Po ich skosztowaniu drugoklasiści wyrazili chęć do samodzielnego
przygotowania ich. Chętnych zapraszamy więc do skorzystania z przepisu:
Jabłka myjemy i kroimy w cienkie plasterki (optymalna grubość to około
2 mm). Następnie skrapiamy jabłka sokiem z
cytryny, Tak przygotowane jabłka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej
papierem lub rozkładamy na suszarce do warzyw i owoców. Plasterki posypujemy
cynamonem. W suszarce suszymy jabłka ok. 12 godzin. Piekarnik nagrzewamy natomiast do 80 stopni (z włączonym termoobiegiem) na 120
minut (jeżeli plasterki są naprawdę bardzo cieniutkie, to wystarczy 100 minut). W połowie pieczenia obracamy chipsy na drugą stronę. Po dwóch godzinach
wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim blaszki z owocami na kolejne 30-40
minut, po tym czasie chipsy powinny już być chrupiące :-) Koniecznie po
wystygnięciu przechowujemy je w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ
chłoną wodę z otoczenia i szybko robią się "gumiate" jeśli
pozostawimy je na wierzchu. Tak przyrządzone chipsy z jabłek
mogą jeść wszyscy. Są pyszne, słodkie i bardzo chrupiące. Dziękujemy bardzo pani Jowicie
za podzielenie się z nami swoją wiedzą”. /Agnieszka Tużnik/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz