23 października drugoklasiści udali się
do Kaniówki, aby wziąć udział w kiszeniu kapusty, zajęciach zorganizowanych pod
kierownictwem Pani Barbary Psik. Zaproszona została Pani Bernadeta Grolik,
która przedstawiła nam własnym słowem i działaniem prezentację kiszenia
kapusty. Pani Bernadka w Izbie Tradycji uruchomiła dawny sprzęt do krążenia
kapusty i każdy miał okazję spróbować tej ciężkiej pracy kręcąc korbą.
Następnie odbyło się szorowanie nóg i deptanie kapusty przez wybranych uczniów.
Każdy uczeń kisił kapustę w słoikach ubijając tłuczkiem. Na koniec odbyła
się degustacja dań z kiszonej kapusty. Składam podziękowania Pani Bernadecie
Grolik za to, że przeprowadziła dla nas wspaniałą żywą lekcję regionalną.
Dziękujemy Paniom: Barbarze Psik, Magdalenie Uliasz i Sabinie Staisz./Beata
Goleń-Świgoń/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz