czwartek, 26 września 2013

Tęczowa sałatka Oskara i Filipa - Mała Chochla 2013




Pierwszym krokiem  w realizacji szkolnego programu "Apetyt na zdrowie" był udział chłopców w konkursie kulinarnym "Mała Chochla 2013" organizowanym w ramach kampanii "Zdrowie jest smaczne". Oto przepis na autorską sałatkę, którą chłopcy wykonali podczas konkursu.

Sałatka: arbuz, grejfruty, pomidory malinowe, rukola, roszpunka radiccho, szpinak baby, suszone pomidory w oleju, pestki dyni, świeże zioła.
Arbuz, grejfrut oraz pomidory kroimy na niewielkie kawałki, sałaty rwiemy na kawałki, pozostałe składniki wrzucamy do sałatki.

Sos balsamico: 6 łyżek octu balsamicznego, 18 łyżek oleju, sól, pieprz, 4 łyżeczki miodu z tegorocznej pasieki, rozmaryn 2 łyżeczki musztardy dijon.
Ocet wlewamy do słoika, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy aż do rozpuszczenia soli. Następnie dodajemy musztardę i miód. Rozmaryn zalewamy wrzątkiem, aby stał się miękki, następnie dodać do sosu. Zakręcić słoik z sosem i potrząsać nim, aż do uzyskania pożądanego sosu. Na koniec sałatkę polać sosem. Można podać ją w misie z arbuza, w miseczkach z grejfrutów lub w inny dowolny sposób. 



 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz